PREMIER LIGA – Pogled prema Final Fouru

Ne trebamo više odbrojavati u danima. Sada možemo i u satima mjeriti vrijeme koliko nas dijeli do početka Final Foura ili završnog turnira Premier lige. Turnir četiri najbolja kluba nakon osnovnog ili ligaškog dijela natjecanja, odigrat će se ovog vikenda, u subotu i nedjelju (25. i 26. III.) u Beogradu. Domaćin je isti kao i prošle godine, što je logično jer se domaćinstvom nagrađuje onaj klub koji je u ligaškom dijelu osvojio najviše bodova ili prvo mjesto.

Na završni su se turnir plasirali podsjetimo, temeljem poretka – Novi Beograd, Jadran Split, Radnički Kragujevac i Jug Adriatic osiguranje. Isti su ovi klubovi bili sudionici završnog turnira i prije godinu dana. Samo što su tada polufinalni parovi bili, tako je ispalo, po ‘nacionalnom ključu’, pa su se u polufinalu tada, prije godinu dana našli; Jadran – Jug Adriatic osiguranje odnosno Novi Beograd – Radnički. Jako je malo nedostajalo da tako bude i ove sezone. Međutim na posljednjem turniru ligaškog dijela, u Dubrovniku je Mladost iznenađujuće pobijedila jugaše čak 18:12 i tu su Gospari izgubili 3 boda na koja su sigurno računali. S ta tri boda bi bili bodovno poravnati s Jadranom, ali zbog boljeg omjera na drugom mjestu. Načelno, čak i nebitno (drugi ili treći) jer bi u svakom slučaju tvorili polufinalni par Jug Adriatic osiguranje – Jadran. Makar, sad je posve i nevažno ‘što bi bilo – kad bi bilo’, jer… Pred nama je turnir sa znanim dakako polufinalnim parovima, dva dana zanimljivog vaterpola s ukupno tri utakmice.

Dok se tri momčadi spremaju na put prema Beogradu, a sve ekipe za završni turnir, odlučili smo objaviti kratak presjek stanja u svakom od klubova odnosno momčadi, koji dan uoči starta turnira.

NOVI BEOGRAD

– Prvi favorit turnira, najveći kandidat za obranu naslova iz prošle godine. U takvom su stanju od prve utakmice ove lige. Jedini sastav koji ima stopostotan pozitivan učinak – 11 utakmica, 11 pobjeda. Novi Beograd je realno i jedan od najozbiljnijih kandidata za naslov prvaka Europe, pa je za očekivati njihovo slavlje i u Premier ligi. Trener Živko Gocić u pogledu sastavljanja ekipe nema trenutačno nikakvih problema. U punoj se mjeri, stječe se dojam, vratio i Nikola Jakšić, reprezentativni branič Novog Beograda koji je ove sezone imao dosta problema s ozljedama.

JADRAN

– Baš kao i domaćin turnira, Splićani imaju najbolje poželjno stanje ako govorimo o zdravstvenom kartonu. Svi su na broju i spremni. U posljednje su vrijeme jadranaši odigrali nekoliko vrlo dobrih utakmica, njihovi najbolji pojedinci koji su hrvatski reprezentativci i odlične nastupe (Burić, Dužević, Bukić, Marinić Kragić…). Međutim, ovog su tjedna, u srijedu u Ligi prvaka doma remizirali protiv Vouliagmenija. Grci su solidno ukomponirana momčad, pa to ne možemo baš nazvati kiksom, ali nije ni ono što su Splićani željeli. Sada su udaljeniji od završnog turnira Lige prvaka, pa ostaje vidjeti koliko je to na njih negativno utjecalo.

RADNIČKI

– Momčad iz Kragujevca bremenita je problema od početka ove, 2023. godine. Srpski reprezentativac Marko Radulović je napustio klub i prešao u Novi Beograd. Centar Nemanja Vico je iz zdravstvenih razloga završio ovu sezonu, pa je Radnički ostao praktički na jednom klasnom centru, Hrvatu Josipu Vrliću. Procurila je vijest kako će i reprezentativni vratar Lazar Dobožanov u ljeto u Novi Beograd. Na sve su se nadovezali neki dosta teški porazi kako u domaćim natjecanjima, tako i u Ligi prvaka, poput poraza od splitskog Jadrana u Kragujevcu, čime su Šumadincima umanjene šanse za finalni turnir Lige prvaka. Ovog su tjedna, minule srijede izgubili čak 5 razlike od Dinama u Tbilisiju, ali i zato jer su nastupili bez bolesnog Miloša Ćuka i ozlijeđenog Nikole Lukića, prvog strijelca kluba.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE

– Loše su u tjedan ušli i Dubrovčani. Pomalo iznenađujuće, izgubili su u utorak u Ligi prvaka od španjolskog Sabadella u gostima. Dosta uvjerljivo čak, 15:12. Tu utakmicu nije igrao, a upitno je hoće li i za Beograd biti spreman Filip Kržić (slomljen prst prije okvirno dva tjedna). Kada se tomu uzme da se na ozljede žale, ali bit će u kadru ipak, i vratar Popadić i centar Grgurević, pa i mladi Mozara, shvatljivo je da ovo nije najbolji trenutak niti za jugaše. Dodatna otegotna okolnost je svakako činjenica da već u polufinalu imaju najjačeg mogućeg suparnika. Od Novog Beograda su izgubili i u svojem bazenu, u Gružu, na ne tako davnom turniru Premier lige.

Final Four Premier lige 2022./23. u Beogradu

– subota, 25. III. 2023. – polufinalni dan

(18.00) Jadran – Radnički, Arena Sport 2

(20.00) Novi Beograd – Jug Adriatic osiguranje, Arena Sport 2

– nedjelja, 26. III. 2023. – finalni dan (18.00) pobjednici polufinalnih utakmica, Arena Sport 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *