Slijedi borba za prvaka

Ukupno 16. sezona regionalnog nadmetanja najboljih vaterpolskih klubova Hrvatske, Crne Gore i Srbije primiče se kraju. Od četvrtka do subote, 11. do 13. IV. u Splitu će se odigrati tri kola 2. turnira Premier lige za poredak od 1. do 5. mjesta. Taj drugi turnir ujedno je i posljednji, odlučujući. To je novost u odnosu na prijašnje sezone i uobičajene završne turnire, Final Four nadmetanja. No, za ovu je sezonu sustav ponešto odmijenjen. Bez obzira na navedeno, ne bi bilo sasvim pogrešno i kada bi sljedeća tri dana u Splitu svejedno nazvali završnim turnirom. On to u svojoj biti i jest.

Prije splitskog turnira odnosno zadnje 2 ili 3 utakmice (kako koji klub), vodi splitski Jadran s 14 bodova ispred Novog Beograda koji ima 12, ali i utakmicu manje. Slijedi Jug Adriatic osiguranje s 11 bodova, potom Crvena zvezda s 3 boda (utakmica manje) i Jadran iz Herceg Novog s 2 boda.
Već je iz ovakvog poretka vidljivo da su najbliže tronu splitski Jadran i Novi Beograd, a ne bi trebalo puno čuditi ako će baš njihova međusobna utakmica, u 3. kolu turnira u Poljudu odlučivati o osvajaču pobjedničkog pokala.

Novi Beograd: Nas se najviše pita

  • Protiv Juga smo u Beogradu odigrali solidnu utakmicu. Djelovali smo dobro i naš govor tijela je izgledao puno bolje nego što je to bio slučaj protiv Jadrana iz Splita. Nadam se da ćemo uspjeti tako izgledati ponovo. Kada pružimo svoj maksimum onda je jako teško igrati protiv nas, jer stvarno imamo kvalitetu i dosta igrača koji su sposobni napraviti razliku – uoči puta u Split je rekao Živko Gocić, trener Novog Beograda i dodao ponešto baš po pitanju subotnje utakmice protiv Splićana koja bi mogla odlučivati o pobjedniku Premier lige.
  • To nam je vjerojatno i najteži suparnik. Sudionik Lige prvaka, s dva izrazito dobra centra i dvojicom vratara reprezentativnog kalibra. To je momčad koja u svojim redovima ima 7-8 igrača koji su s reprezentacijom Hrvatske ove godine osvojili zlato na SP i srebro na EP. Predstoje nam tri vrlo teške utakmice, ali mislim da se nas tu najviše pita i nadam se da ćemo sve naše planove i ideje uspjeti provesti u djelo.

Novi Beograd inače u Split ne dolazi kompletan. Prvaku Srbije nedostaje Grk Angelos Vlachopoulos koji je neko već vrijeme bolestan i na antibioticima.

Jadran: Sve bolje zdravstveno stanje
Kada je riječ o hrvatskom prvaku, splitskom Jadranu, domaćin turnira bi mogao biti ipak nešto jači nego prijašnjih tjedana. Trener Marelja jasno ne može računati na Luku Bukića koji ima slomljenu ruku, a ostali…

  • Mislim da s vratarom Anićem ide na bolje – napominje trener domaćina, Jure Marelja i nastavlja.
  • Mislim da će i Marino Čagalj dobiti priliku, da ću ga isprobati u jednoj od utakmica, možda i u obje. Ipak, morate znate da taj momak nije igrao 4-5 mjeseci i da ne očekujem sada čuda od njega. Đuro Radović je također već počeo trenirati i on se osjeća puno bolje, čak bi i želio igrati, ali ne želim tu ići protivno mišljenju medicinske struke i nekog zdravog razuma. Ne treba prenagliti.

Što se ciljeva i ambicija splitskog Jadrana tiče, oni su…

  • Kao imperativ sam postavio zadatak biti ispred Juga jer nam to donosi onda poziciju 1 u doigravanju Prvenstva Hrvatske. To je primarni cilj, a sve iznad toga je super i fantastično. Jasno da ćemo jurnuti po trofej ako nam se ukaže prilika, iako je to teško protiv Novog Beograda. Opet, vidjelo se da i njih možemo pobijediti, svladali smo ih prije dva tjedna u njihovom bazenu – naglasio je trener splitskog Jadrana, Jure Marelja.

Sve u svemu, slijede nam tri uzbudljiva vaterpolska dana u Splitu s 5 momčadi i ukupno 6 utakmica, a koje će na kraju dati pobjednika 16. izdanja RVL odnosno Premier lige.


Dosadašnji pobjednici RVL:

  1. Jug Dubrovnik
  2. Jadran Herceg Novi
  3. Jadran Herceg Novi
  4. Pro Recco Genova
  5. Primorje Rijeka
  6. Primorje Rijeka
  7. Primorje Rijeka
  8. Jug Dubrovnik
  9. Jug Dubrovnik
  10. Jug Dubrovnik
  11. Mladost Zagreb
  12. Mladost Zagreb
  13. Radnički Kragujevac
  14. Novi Beograd
  15. Jug Dubrovnik

Klupska tablica uspješnosti:
5 – Jug Dubrovnik
3 – Primorje Rijeka
2 – Mladost Zagreb i Jadran Herceg Novi
1 – Pro Recco Genova, Radnički Kragujevac i Novi Beograd

Raspored turnira
Četvrtak, 11. IV. – 1. kolo
(19.00) Jadran Split – Crvena zvezda
(20.45) Jug Adriatic osiguranje – Novi Beograd

Petak, 12. IV. – 2. kolo
(19.00) Crvena zvezda – Jug Adriatic osiguranje
(20.45) Jadran (HN) – Novi Beograda

Subota, 13. IV. – 3. kolo
(18.00) Crvena zvezda – Jadran (HN)
(19.45) Novi Beograd – Jadran Split
Sve utakmice će prenositi TV Arena Sport 2