Pet regionalnih ligaša u Ligi prvaka

Nakon odigranih kvalifikacijskih turnira Lige prvaka, doznali smo 16 klubova koji će činiti elitu europskog klupskog vaterpola u sezoni 2023./24. Od tih 16 momčadi, skoro ih trećina odnosno točno 5 sastava dolazi iz Regionalne ili preciznije Premier lige. To je samo potvrda klase i koncentracije kvalitete u ovom našem natjecanju.

Kada još k tomu dodamo da su se za Ligu prvaka borili i kragujevački Radnički koji je do zadnje utakmice (protiv Brescie) bio u oštroj konkurenciji, kao i riječko Primorje EB koje je u Oradei pružilo sjajne igre u objektivno jačoj konkurenciji, pa u konačnici i kotosrki Primorac u skupini u Kragujevcu, onda je dojam o kvaliteti Premier lige koja inače starta predstojećeg vikenda tim veći. Europski vaterpolo bez klubova iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

U Ligu prvaka su se izravno, temeljem osvojenih naslova državnog prvaka plasirali – Novi Beograd (Srbija), Jadran Split (Hrvatska) i Jadran (Herceg Novi). Na osnovu kvalifikacija, u eliti je i dalje dubrovački Jug Adriatic osiguranje koji se ‘prošetao’ svojom skupinom u Gružu (Dinamo Bukurešt, Tourcoing i OSC). Kroz kvalifikacije je najbolje europsko klupsko kup natjecanje, izborila i Crvena zvezda. Beograđani su bili suvereni u vrlo jakoj skupini u Hannoveru (Waspo 98, Barcelona, Honved i Apollon Smyrna).

Pojednostavljeno, Liga prvaka ne bi bila moguća bez Premier lige! Razlog više nestrpljivom iščekivanju vikenda pred nama.