Početak raspleta

Dani pred nama u regionalnoj Premier ligi su upravo to, početak rasplitanja. Kako vrha, tako sredine tablice, ali i njezinog začelja. Od srijede do petka u Beogradu, Obrenovcu, Šapcu, Šibeniku i Rijeci odigrat će se utakmice u natjecanju za poretke; od 1. do 5. mjesta; kao i od 6. do 8. pozicije, te od 9. do 12. mjesta ili borba za ostanak u Premier ligi i sljedeće sezone.

Euro-elita u Beogradu
Poredak od 1. do 5. mjesta čini pet klubova koji odreda pripadaju eliti, a četiri kluba još igraju i važne uloge u Europi. Splitski Jadran i Novi Beograd su u Ligi prvaka; Crvena zvezda i Jug Adriatic osiguranje u Eurokupu, plus prvak Crne Gore, Jadran iz Herceg Novog.
Zanimljivo da su primjerice Jadran iz Splita i Novi Beograd u istoj skupini Lige prvaka. Nedavno su uostalom i odigrali utakmicu, a u kojoj je slavio prvak Srbije (15:11).
No, ovog utorka ždrijeb u Barceloni spojio je C. zvezdu i Jug AO u isti četvrtfinalni par Eurokupa. Zato smo i naveli kako je ovo turnir elite, pravi mali euro-summit klupskog vaterpola. Kojeg su onda još pojačali i suci iz Mađarske (Tamas Kovacs), Grčke (Georgios Stavridis) i Italije (Raffaele Colombo).

Već prvog dana, uvertira 1/4-finala Eurokupa, Jug Adriatic osiguranje – Crvena zvezda.

  • Zvezda je vrlo iskusna momčad. Imaju dva odlična centra, momčad koja kontrolira ritam i protiv njih nije lako igrati. Toliko je puno utakmica i izazova da nismo imali mogućnost velike pripreme za ovaj turnir. Ne možemo se pripremiti onako kako bi to inače učinili, ali nadam se da smo na zadovoljavajućoj razini kao što je pokazala utakmica s Vasasom. Da ostanemo u tom tonusu, to bi bilo sjajno – rekao je uoči turnira Vjekoslav Kobešćak, trener hrvatskog doprvaka, Jug Adriatic osiguranja.

Ne omalovažavajući niti jednu utakmicu, ali kao derbi 2. kola nameće se susret Novog Beograda i splitskog Jadrana.

  • Igrat ćemo čak tri utakmice u rasponu od u biti 48 sati – govori ljevak Novog Beograda, Filip Filipović i nastavlja.
  • Ne mogu reći da se nismo spremali i za takvo što, ali s fizičke strane nikada se ne možete spremiti za tri naporne, teške utakmice u manje od tri dana. Ako na ove tri utakmice uspijemo zadržati ritam i željenu razinu igre, ostvarit ćemo prednost koja će nam dati pravo nadati se u osvajanje ove lige.

Nema uopće dileme da će u sezoni koja je i inače silno ispunjena utakmicama, kako klubova, tako i reprezentacija, dodatan napor odigrati ovako snažan, tim i težak turnir. Nadamo se samo da neće trpjeti kvaliteta vaterpola i dakako zdravlje igrača. To je čak i primarno.

Kragujevčani na jadranskoj turneji
Tri se kluba bore za poredak od 6. do 8. mjesta – Primorje EB, Solaris i Radnički. Posljednje navedeni, klub iz Kragujevca je na svojevrsnoj mini-turneji po Jadranu. Naime, Radnički će u srijedu gostovati prvo kod Solarisa u Šibeniku, da bi dva dana kasnije preselili na Kantridu, kod Primorja EB.
Šibenčani su malo možda uzdrmani ispadanjem u četvrtfinalu Prvenstva Hrvatske od Mladosti, nakon što su poslije pobjede u Zagrebu s 4 razlike, doma izgubili 5. Riječani su na krilima sjajnih rezultata ove sezone, dospjeli su do osmine finala Eurokupa. Opet, i malo zanimljivosti kao iz poretka od 1. do 5. mjesta.
Naime, ova tri kluba (Primorje EB, Solaris i Radnički) su već igrali, početkom ove sezone na jednom turniru. Bile su to kvalifikacije za Eurokup u Rijeci i tada su oba hrvatska kluba pobijedili Radnički.

  • Solaris je dobra momčad, poznato je da u svom bazenu igraju još bolje nego u gostima. Dobrim su se pokazali i na europskoj sceni. Imaju veliki broj mladih, ali izuzetno spremnih i talentiranih igrača koji su dugo na okupu, odlično su uigrani. Ne manjka im ni iskustva, tu su bivši hrvatski reprezentativac Antonio Petković, centar s međunarodnim iskustvom Domagoj Bulat. Unatoč tomu što je u ovom dijelu sezone naglasak na našoj igri, u svakoj utakmici idemo na pobjedu i pokušat ćemo im se revanširamo za poraz iz Rijeke – zaključio je Radoslav Virijević, mladi vratar Radničkog.

Nekadašnji divovi u borbi za ostanak
Poredak od 9. do 12. mjesta čine neki od najuglednijih i najtrofejnijih klubova Europe svih vremena. Tu mislimo prvenstveno na Mladost i Partizan koji imaju svaki po 7 naslova prvaka Europe i koji spadaju u krug samo 4 kluba na našem kontinentu koji su osvajali baš sva europska kup natjecanja. Nije ni splitski Mornar baš bez trofeja jer se radi o klubu koji je nekoć osvojio tadašnji Kup kupova. Četvrti klub u ovom društvu je bez velikih međunarodnih uspjeha, ali je i daleko najmlađi, osnovan 1990., VK Šabac.
Prvog dana će se u Obrenovcu (u Beogradu su očito svi bazeni popunjeni) ogledati Partizan – Mladost. Naveli smo već, nekoć par za prvaka Europe, sada za ostanak u Premier ligi. Podsjetimo, momčad koja zauzme 12. mjesto ispada u A1 ligu, dok klub koji bude 11-ti ide u razigravanje s drugoplasiranim sastavom iz A1 lige.

  • Ne idemo posve kompletni nažalost. Jan Bušić će vjerojatno ostati u Zagrebu jer je riječ o maturantu, školske su obveze sada primarnije. Ostali su zato zdravi i spremni – napominje Damir Vincek, trener Mladosti.
  • Partizan je dosta mlada momčad, s dosta juniorskih reprezentativaca. Ondje igra Petar Jakšić, brat od Nikole Jakšića koji je kapetan njihove A reprezentacije. Fizički su spremni, jako puno plivaju, radna su momčad kako mi to kažemo. Što se Šapca tiče, oni su nešto starija momčad, iskusna, imaju dva vrlo dobra centra Toholja i Stojanovića. Gledao sam snimke utakmica Šabac – Partizan iz Prvenstva Srbije. U obje je Šabac pobijedio, jednom na peterce, Što će biti teže, to ćemo vidjeti, ali sada mislimo prvo na utakmicu s Partizanom.

Sve u svemu, čekaju nas uzbudljiva tri dana. I da, nismo zaboravili i na još jedan turnir. Onaj iz A1 lige, za plasman od 11. do 13. mjesta. U Mariboru će se nadmetati reprezentacija Slovenije, Taš iz Beograda i Budva.