PREMIER LIGA – Hrvatska borba za trofej u Beogradu

Nakon pune tri godine, ponovo imamo situaciju u kojoj će se za pobjednika Premier lige, odnosno najjačeg regionalnog natjecanja klubova iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, natjecati dva kluba iz ste države.

Ovakve situacije s druge strane i nisu toliko rijetke. U dosadašnjih 14 sezona (ovo je 15-ta) dogodile su se 7 puta. No, prvi put tek u 5. sezoni, a posljednji put 2020. Prisjetimo se prijašnjih 7 nacionalnih finala za regionalnu krunu:

2013. Primorje EB – Jug 9:8

2014. Primorje EB – Jug 8:7

2015. Primorje EB – Jug CO 15:9

2016. Jug CO – Primorje EB 9:5

2018. Jug CO – Mladost 15:8

2019. Mladost – Jug CO 13:12

2020. Mladost – Jug AO 15:11

Iz ovog je pregleda prvo uočljivo da je svih 7 dosadašnjih puta u takvim finalima bio dubrovački klub, ali i da je pobijedio samo dvaput. Puka statistika koja ništa ne sugerira, ali je nerijetko zanimljiva.

Nadalje, upravo su ovosezonski finalisti Premier lige predodređeni jedni na druge u borbi za različite trofeje. Samo ove sezone, Jadran i Jug Adriatic osiguranje su već igrali dva finala, a evo im i trećeg. S tim da mnogi očekuju i četvrto, ono za naslov prvaka Hrvatske u sezoni 2022./23.

Ovosezonska finala Dubrovčana i Splićana:

– Superkup Hrvatske, 20. XI. 2022. – Zadar: Jug Adriatic osiguranje – Jadran 14:11

– Hrvatski kup, 8. XII. 2022. – Zagreb: Jug Adriatic osiguranje – Jadran 10:5

– Premier liga, 26. III. 2023. – Beograd: Jadran – Jug Adriatic osiguranje???

Uoči današnjeg finala treneri su bili relativno sličnih zapažanja.

Jure Marelja (Jadran Split):

– Ono što sam govorio i prije polaska za Beograd. Neopterećeni smo, jasno da idemo pobijediti, ali pritiska nema. Što se Juga tiče, s njima smo se toliko već susretali da tajni nema, a jedini nam je zadatak u ovo malo vremena do finala, dobro se odmoriti.

Vjekoslav Kobešćak (Jug Adriatic osiguranje Dubrovnik):

– Bit ću vam sasvim iskren, nisam pretjerano ni očekivao da ćemo doći do finala, tako da nam je ostalo onda jako malo vremena za analizu Jadrana. Ovo je za nas velik uspjeh, da smo uspjeli s 4. mjesta ući u finale. S Jadranom smo odigrali ove sezone dosta utakmica. S novim trenerom su dobili i novu energiju, što se i vidi.

I za kraj, još jedan kuriozitet. Splitski i dubrovački klub su ove sezone dosad odigrali ukupno 5 utakmica u različitim natjecanjima. Osim dva finala, susreli su se još u dva navrata u Prvenstvu Hrvatske (u Dubrovniku 10:10, a u Splitu 11:9 za Jadran), te jednom na jednom od turnira Premier lige (u Šibeniku 14:11 za jugaše). Ono što je rijetkost da su tih 5 utakmica igrali u 5 različitih gradova – Dubrovniku, Zadru, Zagrebu, Šibeniku i Splitu. Sada slijedi šesta utakmica – u šestom gradu.

Finale Jadran – Jug Adriatic osiguranje možete pratiti i u prijenosu na Arena Sport 2 TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *