PREMIER LIGA – Pobjednik je Jug Adriatic osiguranje

Jug Adriatic osiguranje pobjednik je 15. izdanja Premier lige, za sezonu 2022.23!

U finalu u Beogradu su pobijedili Jadran iz Splita, boljim izvođenjem peteraca 14:12 (10:10). Tako je cijeli završni turnir, sve tri utakmice (oba polufinala i finale), razriješen tek izvođenjem udaraca s 5 metara. Podatak koji sasvim dovoljno, bez i najmanje potrebe za dodatnim slovom govori o neizvjesnosti, uzbuđenjima, ali i vrhunskoj kvaliteti koja je prikazana minula dva dana u beogradskom bazenu “11. april”. Jugašima je ovo 5. trofej u regionalnoj ligi, Jadran ostaje i drugi put uzastopno bez završne nagrade, a hrvatski vaterpolo je ovim slavljem Dubrovčana, sebi priskrbio jubilarnu, 10. ‘zvjezdicu’ regionalnog pobjednika u 15 sezona.

Jugaši su se još jednom potvrdili kao momčad koja zna igrati finala. Čak i neki vrlo mladi igrači, budućnost ovog kluba poput Tonija Mozare i ljevaka Hrvoja Zvona, kao da imaju u genetskom kodu neki Jugu karakteristični pobjednički mentalitet. Izvlače iz sebe ono najbolje kada je najpotrebnije, najteže.

Dubrovčani su recimo vodili od 1. do 30. minute. U drugoj četvrtini i početkom treće dionice i s poprilično ozbiljnom razlikom od 3 gola prednosti (5:2, 6:3, 7:4). Opet, Jadran je pokazao isto jednu zanimljivu crtu baš na ovom turniru. Zove se – ne odustajanje! U subotu protiv Radničkog, u nedjelju protiv Jug Adriatic osiguranja. Nisu splasnuli duhom na minus 3, nastavili su, pa i pojačali ritam u drugoj polovici utakmice i to je rezultiralo laganim sustizanjem prednosti Dubrovčana. Nakon treće četvrtine ili uoči zadnjih 8 minuta bilo je samo 1 gol prednosti za Gospare – 8:7.

Kako je počela zadnja dionica, tako je Duje Pejković s igračem više ‘vratio’ utakmicu na početak – 8:8. Ipak, ne odustaje ni dubrovački sastav koji preko Marka Žuvele ponovo vodi (9:8), ali Jadranov je pritisak sve žešći. Prvo egal – 9:9, gol Luke Bukića broj 4 na ovoj utakmici, a onda…

Napad Jadrana s igračem više, Zović potpuno iskosa, s korner crte skoro dodaje na drugu vratnicu, ondje iz vode visoko iskače Rino Burić, junak polufinala i trese mrežu za prvo vodstvo Jadrana na utakmici – 10:9. Do kraja su ostale još 2 minute i 5 sekundi. Jako je brzo to Konstantinos Kakaris poništio golom za 10:10. U zadnjih malo više od minutu i pol mreže su ostale netaknute, izgubili su loptu jednom mladi Mozara, drugi put iskusni Dobud, ali to je tako u iscrpljujućim zadnjim sekundama.

Slijedili su peterci i show Tonija Popadića.

Svi izvođači Dubrovčana sigurni – Lazić, Joković, Fatović i Kakaris. S druge strane, kako smo već naveli, Zović je pogodio vratnicu, Popadić je obranio udarac Bukića, tako da golovi Burića i Butića više nisu mogli pomoći Splićanima uz precizne jugaše na drugoj strani bazena.

IZJAVE

Vjekoslav Kobešćak, (Jug Adriatic osiguranje):

– Šokantna utakmica. Sve tri utakmice ovog turnira su bile šokantne i s te strane vjerujem da su gledatelji mogli uživati. Bio je i vrhunski vaterpolo na sve tri utakmice. Drago mi je da smo mi ispali pobjednici ovog turnira, ove cijele lige. Oba puta petercima, ali izuzetno sam zadovoljan. Sama je utakmica krenula vrlo dobro za nas, jako dobro čak, ali je kroz treću i četvrtu četvrtinu bilo očigledno da smo izgubili snagu, nismo iskoristili svoje šanse koju smo stvarali. Tu je Jadran bio u boljem tonus, tako da smo se skoro pa jedva ‘dovukli’ do peteraca i tu nas je opet Popadić u načelu doveo do po pobjede. Kao i dan ranije, ali u finalu je cijelo vrijeme bio briljantan.

Jure Marelja (trener Jadrana):

– Energetski jako iscrpljujuća utakmica. Kako za igrače, tako za trenere. Lijepa za publiku. Meni je jasno žao što nismo uspjeli sačuvati prednost na kraju, iako smo cijelo vrijeme stizali vodstvo Juga. Došli smo u situaciju da smo mogli mirnije odigrati branu-dvije više, primili smo gol u nesretnom trenutku, što nas je malo gurnulo nizbrdo. U ruletu peteraca nismo uspjeli i čestitam Jugu.

MVP trofej za Tonija Popadića

Povjerenstvo RVL po okončaju finalne utakmice izabralo je i MVP odnosno najkorisnijeg igrača završnog turnira, tako i finala, a to je dakako – vratar Jug Adriatic osiguranja, Toni Popadić.

Čuvar mreže Dubrovčana bio je na sebi svojstvenoj najvišoj razini oba dana. Ključan u obrana peteraca protiv Novog Beograda u polufinalu (obranio je udarce Strahinje Rašovića i Angelosa Vlachopoulosa), te u finalu (Luki Bukiću), ali i primorao na pogrešku Ivana Domagoja Zovića koji je pogodio okvir gola. U cijeloj finalnoj utakmici, ne računajući raspucavanje peteraca imao je 10 sjajnih obrana, od čega dvije vrlo bitne i teške Nikši Dobudu s 2 metra u samoj završnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *