Sustav natjecanja u Premier i A1 ligi

Bliži se početak natjecanja nove sezone regionalnih liga u sportskoj godini 2023./24. Već za dva tjedna počinju prva uzbuđenja odnosno utakmice, pa je logično i Upravni odbor RVL (Regionalne vaterpolske lige) odredio sustav i kalendar natjecanja u regionalnim natjecanjima, Premier i A1 liga za sezonu 2023./24.
Budući da će ova sezona biti apsolutno jedinstvena u povijesti vaterpola jer će se prekinuti u siječnju i veljači 2024. zbog EP u Izraelu odnosno SP u Kataru, sustav natjecanja je bitno izmijenjen u odnosu na prijašnje sportske natjecateljske godine. Jednostavno, valjalo je uskladiti kalendar nadmetanja s kalendarom LEN-inih natjecanja (Liga prvaka, Eurokup, Challenger kup), kao i s obvezama reprezentacijama za Europsko i Svjetsko prvenstvo.

——————————————–

PREMIER LIGA
Klubovi su podijeljeni u dvije skupine.
Skupina A: Jadran (HN), Jug Adriatic osiguranje, Jadran Split, Solaris, Mornar, Primorje EB i Mladost.
Skupina B: Crvena zvezda, Partizan, Radnički, Šabac i Novi Beograd.

——-

Način odigravanja skupine A (hrvatski klubovi i prvak Crne Gore):
U prvom dijelu natjecanja, svak’ sa svakim jednokružno (dvokola). U drugom dijelu slijede uzvratne utakmice 3 prvoplasirane momčadi kod kluba s kojim se suparnici nisu sastajali u prvom dijelu. Tako će se dobiti redoslijed klubova od 1. do 3. mjesta u skupini. Na isti način će se odigrati uzvratne utakmice klubova za plasman od 4. do 7. mjesta u skupini A.
Natjecanja u skupini A će početi 15. IX. 2023. kada će se sastati: Jadran – Primorje EB, Mornar – Mladost i Jug Adriatic osiguranje – Solaris. Slobodan će biti Jadran iz Herceg Novog.

Način odigravanja skupine B (srpski klubovi):
Utakmice Prvenstva Srbije će se računati za prvi dio Premier lige u skupini B. Dvokružno, svak’ sa svakim. Dva najbolja kluba Premier lige iz Prvenstva Srbije, nastavljaju u drugom dijelu Premier lige, u borbi za vrh.

Drugi dio natjecanja (završnica):
Tri prvoplasirana kluba iz skupine A i dva prvoplasirana iz skupine B će odigrati dva turnira. Na svakom turniru će klubovi iz skupine A odigrati 2 utakmice s klubovima iz skupine B, dok će klubovi iz skupine B odigrati po 3 utakmice na turnirima protiv klubova iz skupine A. Nakon odigranih turnira sastavlja se konačna tablica na način da će se u tablicu prenijeti bodovi i rezultati međusobnih utakmica klubova odigranih u skupini iz prvog dijela natjecanja. Bodovi i rezultati se prenose između 3 prvoplasirana u skupini A i dva najbolja kluba iz skupine B. Turniri će se odigrati u gradovima klubova koji u skupini, nakon prvog  dijela natjecanja i odigranih uzvratnih utakmica, osvoje prvo mjesto.

Nakon tako odigranih turnira dobili bi konačan poredak, drugim riječima predstojeće sezone neće biti Final Foura jer jednostavno za takvo što u kalendaru nema dovoljno dana!

Poredak od 6. do 8. mjesta, te od 9. do 12. mjesta odredio bi se odigravanjem po dva kola.

Nakon drugog dijela i tzv. križanja za plasman, posljednji iz Premier lige ispada u A1 ligu, dok pretposljednji igra ‘majstoricu’ s drugoplasiranim iz A1 lige za ulazak u Premier ligu. Igrat će se dvije utakmice (doma i u gostima).

Dakako, pobjednik A1 lige u sezoni 2023./24. će steći pravo direktnog ulaska u Premier ligu u sezoni 2024./25.

———————————–

A 1 LIGA
Klubovi će u prvom dijelu natjecanja biti podijeljeni u dvije skupine.
Skupina A: Budva, Cattaro Kotor, Primorac Kotor, reprezentacija Slovenije, KPK Korčula, Zadar 1952, OVK POŠK Split i Medveščak Zagreb.
Skupina B: Vukovi Beograd, Valis Valjevo, Vojvodina Novi Sad, Proleter Zrenjanin, Taš Beograd (umjesto Naisa iz Niša koji je odustao).

——-

Način odigravanja skupine A:
U prvom dijelu natjecanja svak’ sa svakim dvaput kroz 4 turnira (prvi turniri u rujnu ove godine). Osam klubova bi bili podijeljeni na dva dijela. Jednu podskupinu će činiti reprezentacija Slovenije, Cattaro, Primorac i Budva, a drugu podskupinu Medveščak, KPK, Zadar 1952 i OVK POŠK. Kroz četiri turnira će svaka momčad odigrati po dvije utakmice sa svakim suparnikom. Nakon tako odigrana 4 turnira formira se poredak.

Način odigravanja skupine B:
U prvom dijelu natjecanja svak’ sa svakim dvaput kroz 2 turnira (prvi turniri u XII. mjesecu 2023.), te bi svaki klub odigrao po 2 utakmice sa svakim suparnikom, te bi se tako formirao poredak.
Ovime bi bio završen prvi dio natjecanja u A1 ligi Regionalne lige, nakon čega slijedi drugi i zaključni dio (početak u ožujku 2024.).

Drugi dio natjecanja – završnica:

Dva najbolja kluba iz skupina A i B igrat će međusobnim ‘križanjem’ (dva dvokola, vikendom, doma i vani) za konačan poredak (A1-B2 i B1-A2, kao i A1-B1 i A2- B2), te bi tako dobili jedinstvenu i konačnu tablica četiri prvoplasirana kluba.

Podsjećamo, prvoplasirani klub A1 lige izravno će se plasirati u Premier ligu u sezoni 2024./25., dok će drugoplasirani igrati tzv. majstoricu za ulazak s pretposljednjim sastavom iz Premier lige sezone 2023./24.
Na identičan način (dva kola ‘križanjem’) će se odrediti i poredak za plasman od 5. do 7. mjesta; zatim od 8. do 10. mjesta; te od 11. do 13. mjesta.