Sažetak 2. kola Premier lige – skupina A

Primorjaši ‘slomili’ Mornar u zadnjoj četvrtini
Riječani su ti koji su u nedjelju u poljudskom bazenu došli do prvih bodova ove sezone u Premier ligi. Naime, u najavi smo spominjali da će u susretu Mornara i Primorja EB sigurno netko od ove dvije momčadi koju su poražene u 1. kolu, sada do prvih bodova. No, napominjali smo i da postoji mogućnost neizvjesne utakmice. Tako je i bilo, barem prve 24 minute ili tri četvrtine.

Ono što je presudilo je sigurno kako bolja realizacija igrača više Primorja EB, tako i jedan izvanredno raspoloženi pojedinac u redovima pobjednika (Tin Brubnjak – 4 gola iz 6 udaraca). Istodobno, najbolji mornarevac u 1. kolu, Robert Stojanac ovog je puta imao šut 0-4. Kada tomu dodamo da su do kraja susreta zbog tri isključenja morali prijevremeno izvan igre čak četvorica domaćih igrača, jasno je da je i trener Mornara, Boris Pavlović imao puno teži posao u zadnjoj četvrtini. Upravo je ona odlučila pobjednika ili ga konačno potvrdila. Tu su dionicu gosti s Kantride dobili čak 5:1, što je na njihovo vodstvo 10:8 nakon treće četvrtine, na koncu dalo uvjerljivu pobjedu.

Ipak, treba navesti da je Mornar dobio prvu dionicu (4:2). Doduše, i Riječani su ekspresno odgovorili s 4 ‘vezana’ pogotka u prve četiri minute druge dionice, prešli u vodstvo (6:4). Splićani su ipak do 24. minute ‘držali zaveslaj’ sa suparnikom, nisu dopuštali odvajanje veće od 2 gola, a pred kraj treće četvrtine su i izjednačili (8:8). Snalažljivi napad i veća širina izbora u zadnjih osam minuta, donijeli su na kraju zasluženu pobjedu riječkoj momčadi.

Novljani u novu sezonu s 3 boda
Jadran iz Herceg Novog protiv Solarisa je, u svojem bazenu i pred TV kamerama, odigrao prvu službenu ovosezonsku utakmicu natjecateljskog karaktera (ne računamo dakle prijateljski sraz protiv Juga AO u priprema i nastup na turniru u Beogradu prije tjedan dana). U ovosezonskom debiju, Novljani su odmah i osvojili prva tri boda.
U pobjedi 14:10 protiv Solarisa čiji trener nema zbog ozljeda najmanje 2-3 igrača iz prve postave, ključna je bila druga četvrtina. Nju je crnogorski prvak dobio čak 7:2. To je bila prednost koju Sunčani, kako glasi nadimak Solarisa više nisu mogli dostići. Ova je utakmica i lagani dokaz kako statistika ponekad zna biti varljiva.
Naime, statistički – obje su momčadi dobile po jednu četvrtinu, a dvije su odigrali u egalu (zanimljivo, oba puta po 3:3). Tako gledano, ne promatrajući brojke, čovjek bi na prvu ruku zaključio – egal. Ključ je ipak u već spomenutih 7:2. Do kojih je Jadran (HN) došao na munjevit način. U prve tri minute (od 3:3 do 6:3), te u zadnje dvije i pol minute (od 6:5 do 10:5).
Mogao je možda domaćin imati i većih problema da je kod Šibenčana Roko Pelicarić imao malo bolji šut od 0-7 ili Marin Vrdoljak 1-5 ili pak Duje Akrap 0-3. Ovako je sve ostalo na plećima opet sjajno raspoloženog Antonija Petkovića (5 golova). U 1. je kolu protiv Jug Adriatic osiguranja Petković postigao 4. Kod pobjednika je najopasniji i najbolji bio, očekivano, ljevak iz Rusije, Ivan Nagaev (šut 3-5).

Žapci namučili jadranaše u Splitu
Kako je počelo, činilo se da će to biti klasičan primjer ‘jednosmjerne utakmice’. Laganih 5:1 za Jadran nakon prvih 8 minuta nikoga nije u tom trenutku toliko čudilo jer splitski je sastav, aktualni prvak države, u svakom segmentu bolje ekipiran, jači, kvalitetniji. Možda su slično razmišljali i igrači splitske momčadi, posebno nakon što su na polovici utakmice održavali komotnu prednost (7:2), pa se malo opustili.
Mladostaši su pak osjetili ‘svoj trenutak’. Sićušan, ali…
Malo po malo, gosti iz Zagreba su smanjivali zaostatak. Uoči zadnje četvrtine su došli do dva gola zaostatka (8:6 za Jadran), da bi u zadnjoj dionici ozbiljno priprijetili smanjivši na samo pogodak prednosti u korist Splićana (8:7 i 9:8).
Dvije minute prije kraja Marinić Kragić je unio malo mirnoće više u domaćinove redove (10:8), a kako do kraja više nije bilo golova na obje strane, ispao je to i konačan rezultat.

U ovom je kolu slobodan bio Jug Adriatic osiguranje. Narednog tjedna, pa tako i u dane vikenda, slijede europski kup-susreti. Stoga će se 3. i 4. kolo odigrati 29. IX. i 1. X.