Završeni prvi turniri za poredak Premier lige

S ukupno tri utakmice u Beogradu odnosno Rijeci, u petak navečer je završen prvi krug ili prvi turniri Premier lige za poredak od 1. do 5. mjesta, odnosno od 6. do 8. mjesta. Još dan ranije, ovaj su dio obavili i klubovi u borbi za poredak od 9. do 12. mjesta ili za ostanak u elitnom razredu regionalnog klupskog vaterpola.

Poredak od 1. do 5. mjesta

Jadran se ‘prošetao’ Beogradom
Splićani su došli na turnir u glavni grad Srbije, opterećeni silnim nevoljama (ozljede ili bolesti Bukića, Čaglja, Gruwela, Anića, Đ. Radovića), a pred sobom su imali dva najbolja sastava u Srbiji. Na prvi pogled, nije baš djelovalo obećavajuće. Međutim, ti isti Splićani iz Beograd odlaze maksimalno zadovoljni. Kako i ne bi kada su iz dvije utakmice odnijeli, zasluženo osvojili maksimalnih 6 bodova.

Nakon Novog Beograda u četvrtak (14:12), u petak je ‘pala’ i Zvezda. Ne samo pobijeđena, već s lakoćom svladana. Osnovni razlog slavlju Splićana valja potražiti u obrani momčadi trenera Jure Marelje. U defenzivnom su pogledu Splićani odigrali gotovo pa kolosalno. Silno pokretljivo, s mnoštvom blokova, iskakanja, a ako bi se koja lopta i ‘provukla’ kroz bedem splitskih ruku, loptu bi čekale ruke Ivana Marcelića. Da ništa nije baš preuveličano imamo i potvrdu u brojkama.
Vratar Jadrana je ubilježio 15 obrana; Crvena zvezda je imala realizaciju igrača više 1-10, a na sve to su i punih 19 minuta u kontinuiteti bili bez postignutog gola. Cijelu drugu i treću četvrtinu, a tomu onda valja nadodati još i zadnju minutu prve i prve dvije minute zadnje dionice. Jadran je u tom razdoblju svoje minimalno vodstvo 4:3 pretvorio u komotnih 9:3. Iako, valja dodati da je Jadran i u uvodnim minutama pokazao silu kada su do sredine prve četvrtine već vodili 4:1.

Mirna utakmica Novog Beograda i Juga AO
Takav se dojam stvorio od susreta prvaka Srbije i doprvaka Hrvatske. U početku tri vrlo kratkotrajna i tek minimalna vodstva jugaša, a onda kada je domaćin prešao u vodstvo, više ga nije ni ispuštao. Štoviše, Novi Beograd je imao vodstvo od 2 do 4 gola razlike. Ujedno i poprilično bogatu lepezu različitih strijelaca. Njih čak 10. Trener domaćina Živko Gocić je priliku dao obojici vratara, pa je drugu polovicu vrata čuvao Talijan Francesco De Michelis. Ne bap samo zato da se ‘razgiba’, već vjerojatno stoga što baš ni Dobožanov nije imao osobit dan. Ipak, za njega bez posljedica.
Kad smo kod vratara spomenimo i da je trener hrvatske momčadi, Vjekoslav Kobešćak sve 32 minute u bazenu povjerio drugom vrataru Franu Čubraniću. Prvi čuvar mreže, kapetan Toni Popadić je ostao na klupi.

Sljedeći, a time i odlučujući turnir poretka za prvaka ili od 1. do 5. mjesta Premier lige, trebao bi se odigrati od 11. do 13. travnja u Splitu.

Poredak od 6. do 8. mjesta

Kragujevačko slavlje petercima u Rijeci
Na Kantridi je riječki sastav Primorja EB dočekao kragujevački Radnički koji je dva dana ranije gostovao u Šibeniku i ondje izgubio od Solarisa, tijesno 14:13 za Šibenčane.
Silovit je bio početak Radničkog u prve 3-4 minute. Kontra, pa gol iz pozicijskog napada, zatim zarađeni kazneni udarac i realizirani peterac. Za čas je gost iz Kragujevca poveo 3:0, malo šokirao domaćine. Nije trebalo baš dugo Riječani za pribrati se. Do kraja prve četvrtine lagano priključivanje i smanjivanje vodstva gostiju (3:5) uz dva pogotka veterana u domaćem sastavu, Darka Brguljana.
U drugoj četvrtini, sada pak podosta i zahvaljujući golovima Karla Babića, domaćin uspijeva izjednačiti u 12. minuti (6:6), da bi u zadnjim sekundama ove četvrtine Niko Čubranić pogodio za prvo vodstvo primorjaša (7:6). Radnički je u trećoj četvrtini preko Gruzijca Valika Dadvanija dvaput poravnao (7:7 i 8:8), ali u finišu četvrtine je domaćin prvi put otišao na plus 2 (10:8).
Malo je tko pomislio da nas tek čeka ‘mala drama u riječkoj luci’. Radnički se naime vratio ‘u igru’, poravnao na 10:10, ali samo dvije minute do kraja. Zatim… u zadnjih minutu i 8 sekundi čak 4 gola. Prvo gostujuće vodstvo (10:11), Primorje EB poravnava pola minute do kraja (11:11), a onda gost samo 9 sekundi prije kraja pogađa za vodstvo (11:12). Strijelac i ponovo, silno raspoloženi Gruzijac Dadvani. U zadnjem napadu Riječana, Nizozemac Kas Te Riele, dvije sekunde prije kraja pogađa za 12:12. Sraz na Kantridi imali su odlučiti peterci, a tu su se spretnijim i sretnijim pokazali gosti iz Kragujevca.