U Trebinju za startno mjesto br. 1

Bliži se lagano kraj nadmetanjima u Premier ligi, u prvom dijelu sezone, a kraj dakako i za ovu kalendarsku godinu, 2023.. Ostalo je za odigrati još utakmica u cijeloj RVL, skupina A ili Zapad, koliko stane prstiju na jednu ruku. Kada je u pitanju Premier liga i to poredak od 1. do 3. mjesta, još samo jedna. Dvoboj dva Jadrana. Kada bi se našalili, rekli bi da ih već ih dugo nismo gledali.

Dakle, crnogorski i hrvatski prvak, oba pod imenom Jadran, jedan iz Herceg Novog, drugi iz Splita zadnji su put igrali baš ovog tjedna. U poljudskom bazenu, u Ligi prvaka. Bio je to tada njihov treći dvoboj ove sezone. Sva tri su dobili Splićani, ali sva tri su bila neizvjesna, dramatična, odlična za pogledati i uživati u dobrom vaterpolu. Nadamo se da će tom tragu ostati dosljedni i ove subote.

Sada u Trebinju, koji je ove sezone domaći teren Novljana, Jadran (HN) dočekuje Jadran (ST) u Premier ligi i to u 10. kolu, a u biti posljednjem kolu borbe za poredak od 1. do 3. mjesta. Utakmica ima natjecateljski značaj neovisno tomu što domaćin na ovoj tablici nema niti jedan bod, te što se ne može uspeti s trećeg mjesta. No, gosti… oni se bore za vrh. Prvak Hrvatske naime s utakmicom manje (ova koja je pred nama), ima bod manje od Jug Adriatic osiguranje. Računica je jednostavna – pobjeda sastavu trenera Jure Marelje donosi startno mjesto broj 1 za nastavak natjecanja u Premier ligi sljedeće kalendarske godine odnosno negdje krajem zime, početkom proljeća. Da ne smetnemo s uma kako će i svaki bod koji se prenosi imati svoje značenje.

Inače, za oba Jadrana će trebinjska utakmica biti i posljednja provjera uoči završnih turnira nacionalnog kupa. Kup Crne Gore će završnicu imati 29. i 30. XI. u Podgorici; a završni turnir Hrvatskog kupa je 1. i 2. XII. u Zadru. No, ne valja zato očekivati da će se momčadi ‘štedjeti’.