Sažetak 3. dana beogradskog turnira A1 lige

U Beogradu je završen treći, ali ujedno i utakmicama najbogatiji dan na 2. turniru A1 lige, skupine B ili Istok. Naime, ove subote su u glavnom gradu Srbije odigrana dva kola. U prijepodnevnim satima treće, a navečer i četvrto. Upravo je to, 4. kolo kako smo spominjali u najavi turnira bilo najzanimljivije zbog derbija između dva najbolja sastava u skupini – Novobeogradskih Vukova i Valisa iz Valjeva.

Vaterpolski vrtuljak
Prijepodne, u 3. kolu, sraz Proletera i Taša protekao je u silnim preokretima. Zrenjaninci su poveli 3:2, na sredini utakmice je Taš vodio 8:5, da bi se ‘vaterpolski vrtuljak’ nastavio u trećoj četvrtini, budući da je nakon nje već bilo 11:11. Iako je primjerice početkom treće Taš poveo i 9:5. O svemu je dakle odlučila zadnja dionica koja je sada uvjerljivo pripala vojvođanskom sastavu. Na koncu, Proleter je slavio 16:12 (3:2, 2:6, 6:3, 5:1).

Ni približno uzbudljivo nije bilo u utakmici Valisa i Vojvodine koju su Valjevčani dobili s 11 golova razlike (19:8). Doduše, Vojvodina teško da je i mogla izbjeći težak poraz budući da im je samo realizacija igrača više bila 2-14. Valis si je s druge strane čak mogao dopustiti luksuz neiskorištavanja dva od ukupno tri peterca.

Derbi pripao NB Vukovima
U večernjim satima ili u 4. kolu, dva derbija. Prvo vojvođanski u kojem je Vojvodina igrala protiv Proletera i slavila s 9 golova razlike. U biti, sve je dosta rano završilo. Nakon prve polovice utakmice ili prve dvije četvrtine bilo je 11:3 za Novosađane. Ključna razlika koju momčad iz Zrenjanina više nije mogla smanjiti, štoviše.

Zadnja utakmica dana bio je derbi za prvo mjesto u skupini B ili Istok A1 lige. Valis protiv Vukova iz Novog Beograda. Sjajna utakmica, velik ulog, silna napetost i nervoza u bazenu. Uostalom, dosta će reći i činjenica da su samo u drugoj četvrtini s pravom zamjene isključena čak trojica igrača! Kod Valisa prvo Veljko Krstić (kod 6:5 za Vukove), a zatim i Veljko Dončić (kod 8:7 za Valis), a kod Vukova je to bio Dušan Trtović (pri rezultatu 8:8). Nije to sve. Zbog trećeg isključenja, igru su prijevremeno morali napustiti i Vuk Vitorović, Pavle Mušikić, Stefan Gak, a u zadnjim sekundama i Petar Smiljević (svi iz NBG Vukovi), kao i Zoran Poznanović (Valis). Dosta rijetka situacija da ukupno čak 8 igrača prijevremeno napusti bazen.

Počelo je ‘golijadom’ u prvoj dionici (5:5). Sve do samo dvije minute prije poluvremena, rezultat je bio izjednačen (8:8), da bi potom beogradski sastav preko Varkulje (2) i najboljeg strijelca Smiljevića došao do malo osjetnije prednosti (11:8).
Do sredine treće četvrtine Valis se vratio u igru, smanjio na 11:10 i 12:11, ali se očito i solidno pritom potrošio u energetskom pogledu, uz manju rotaciju na klupi, te su do kraja zadnje dionice Vukovi ponovo stekli ‘zalihu’ pogodaka, (15:11).
Valjevčani su u zadnjih 8 minuta dali sve u napad i ne može se reći da nisu bili uspješni. Tu su četvrtinu dobili 3:1, ali bliže od ukupnih 16:14 za Vukove nisu mogli.