Zanimljiv prvi dan borbe za prvaka

U Splitu je počeo zaključni turnir Premier lige, borbe za poredak od 1. do 5. mjesta ili pojednostavljeno, borba za pobjednika ove lige. Do subote ćemo doznati ime prvaka regionalnog nadmetanja najboljih klubova Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Prvi dan natjecanja u poljudskom bazenu ponudio je nekoliko zanimljivih ‘slika’.

Jadran se poigrao sa Zvezdom
Beogradska Crvena zvezda nema baš dobar tjedan u Hrvatskoj. Nakon što su u utorak visoko poraženi od Jug Adriatic osiguranja (15:9) u prvoj utakmici četvrtfinala Eurokupa, u susretu u kojem su gubili i po 8 golova razlike, sada se dogodilo praktički isto. Samo je s druge strane bio drugi hrvatski klub, splitski Jadran.

Jadranaši su lakoćom svladali suparnika koji se nije ni snašao, a već je bilo nakon 4 i pol minute igre 3:0 za domaćina. Prvo Loren Fatović iz protunapada, pa zatim dvaput Jerko Marinić Kragić. Jedan iz peterca, drugi s igračem više. Beogradski sastav je djelovao vrlo sporo, potpuno nepovezano, ali umnogome su tome doprinijeli igrači splitskog sastava. U momčad Jadrana su se vratila dvojica igrača koji su izbivali dugo zbog bolesti (Čagalj) i Radović (ozljeda). Marina Čaglja u bazenu nije bilo četiri mjeseca, te su mu ovo bile prve minute u ovoj kalendarskoj godini. Odigrao ih je iznad očekivanja, iznudio jedan peterac, a i postigao jedan gol. Kada smo kod golova, spomenimo da u momčadi Jadrana, ne računajući vratare (branio je vrijeme Marcelić dok je Anić bio na klupi), samo dvojica igrača nisu zatresli mrežu gostiju – Pejković i Biljaka.

Crvena zvezda cijelu drugu četvrtinu i prvu minutu treće nije postigla pogodak, a za to su vrijeme jadranaši ‘punili’ beogradsku mrežu. Sve do 12:4 što je bila i najveća prednost susreta.

Jure Marelja (trener Jadrana):

  • Ostvarili smo svoj primarni cilj, da u doigravanju Prvenstva Hrvatske idemo na Mladost, koja nije niti malo lakši suparnik od Primorja. Prođemo li u finale, imamo prednost domaćeg terena. Večeras je Zvezda djelovala demotivirano i tromo, a mi smo se nametnuli stavom i pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Marino Čagalj (Jadran):

  • Zvezda je došla nakon teške utakmice u Dubrovniku i nije lako nakon toga opet dati maksimum. Mi smo bili motivirani, od početka fokusirani, odradili smo to kako treba, nadam se da će tako biti i u subotu. Već smo treću godinu za redom u prilici osvojiti ovaj trofej, nije to mala stvar.

Novi Beograd se ‘provukao’ petercima
Malo je nedostajalo da u Splitu poklekne i drugi beogradski klub. Naime, pobjednika drugog susreta prvog dana u Poljudu, sraz dubrovačkog Juga AO i Novog Beograda na kraju su odlučivali tek peterci ili raspucavanje s 5 metara do pobjednika. Tu su se kao pribraniji pokazali igrači Novog Beograda, odnosno odlučujući je trenutak bio promašaj prvog izvođača kod Jug AO, mladog Tonija Mozare koji je promašio gol odnosno zapucao iznad grede.

Dubrovčani su se pokazali kao vrlo tvrd orah, pa i više od toga. Većim su dijelom utakmice vodili upravo Gospari, pa je tako u poluvremenu bilo 7:5, a početkom treće četvrtine i 8:6 za Jug AO. Kod Dubrovčana su istinski briljirali Rino Burić i Marko Žuvela, igrali su Dubrovčani disciplinirano u obrani, a raspucano u napadu. Sijevali su obostrano pogoci s vanjskih pozicija, jedan ljepši od drugog. Od prvog gola na utakmici, Rino Burić sa sredine bazena, parabola preko isplivanog vratara Lazara Dobožanova, pa do gola ljevaka Filipa Filipovića za vodstvo Novog Beograda 10:9 početkom zadnje četvrtine, ali i lijepe akcije za gol mladog Vasilija Martinovića (11:10 za Novi Beograd).

U zadnjoj su minuti obje momčadi imale priliku riješiti utakmicu i prije peteraca. Tu valja istaknuti vratara srpskog sastava Lazara Dobožanova koji je u zadnjim sekundama obranio odličan šut s lijevog krila.
U izvođenju peteraca, bio je dostatan samo jedan loš šut za presudu.