Rezime subote u Premier ligi

Elitni ili ‘gornji dom’ Premier lige završio je s trećim krugom turnira. Utakmice 3. kola turnira u Šibeniku odnosno Šapcu donijele su u najvećoj mjeri poprilično uvjerljive pobjede. Iznimka su tek dva susreta, ona u Šapcu, u kojima je subota donijela dva remija. Kronološki prvi, podjela bodova između Radničkog i Mladosti je možda najzvučniji jer je kragujevački sastav gubitkom 2 boda (a bili su i na rubu poraza), ujedno izgubio drugo mjesto na tablici. Sada je dubrovački Jug Adriatic osiguranje prvi pratitelj stopostotnom Novom Beogradu.

ŠIBENIK

Jugaši odmarali Jokovića i Fatovića
Prvak Hrvatske je bez problema, čak i ne u idealnom ili najjačem sastavu, s lakoćom svladao šibenski Solaris. Trener Gospara Vjekoslav Kobešćak odmarao je kapetana Lorena Fatovića i najstarijeg igrača Maru Jokovića. Takvu je opciju trener Gospara najavljivao i prije turnira, a nakon uvjerljive pobjede u derbiju protiv splitskog Jadrana u petak navečer, bilo je tako razumljivo da će posegnuti za ovakvim rješenjem.
Domaćin je odolijevao prvih 10-ak minuta (4:4), više od toga nije išlo. Potom su slijedili ‘vezani’ pogoci mladih jugaša Ivana Vukojevića (3 čak) i Hrvoja Zvona za prvo konkretno i visoko vodstvo jugaša, (8:4). Do kraja utakmice je dvojbeno bilo samo s kolikom razlikom će jugaši odnijeti i sedmu ovosezonsku pobjedu u Premier ligi.

Kotorani kratko prijetili jadranašima
Splitski Jadran je nemjerljivo jači od kotorskog Primorca. Učenici trenera Jure Marelje su toga itekako svjesni, pa su onda u trećoj četvrtini nakon vodstva 11:6 malo zastali, više pogledavali na sat, kada će kraj i vrijeme za poći doma itd. To u sportu može biti opasno.
Kotorski Primorac je uspio do kraja treće četvrtine smanjiti zaostatak od 5 golova na samo 2 (12:10 za Jadran). To još uvijek kao da nije bila dostatna opomena za jadranaše, pa su Kotorani nastavili u svojem ritmu, te četiri minute prije kraja čak i izjednačili – 12:12! Ipak, nije bilo dramatike u zadnjim minutama. Splićani su zaigrali onako kako znaju i mogu, postigli su četiri uzastopna gola (Marinić Kragić 2, Butić 1 i Tomasović 1), više nisu primili niti jedan, te je epilog tomu konačnih 16:12 za splitski Jadran. Najbolji strijelac utakmice bio je Jerko Marinić Kragić s čak 6 pogodaka.

Novljani dvostruko bolji od Mornara BS
Najuvjerljivija pobjeda dana u Šibeniku, pripala je prvaku Crne Gore, sastavu Jadrana iz Herceg Novog. Rezultatski su bili dvostruko bolji od splitskog Mornara BS, (16:8). Dodali bi ipak, kako je rezultat doista u ovom slučaju i zrcalo realnog odnosa snaga u bazenu, kvalitete ovih dviju momčadi. Uostalom, nakon samo 58 sekundi utakmice, nije još prošla ni prva minuta, a Jadran (HN) je već vodio 2:0. Novljani nisu dopustili suparniku ni izjednačenje, ma niti približavanje mogućem egalu. Pobjeda uvjerljiva i zaslužena.

ŠABAC

Novi Beograd ‘pregazio’ Zvezdu
Utakmica Novog Beograda i Crvene zvezde donijela je najveću pobjedu u ovom, subotnjem kolu Premier lige. Okrugla ‘desetka’ je pala, odnosno pobjeda broj 8 u ukupno osmoj utakmici Novog Beograda, a kada smo već kod brojke osam, upravo su toliko golova (8), primili od suparnika, Crvene zvezde. Za sastav trenera Gocića je vjerojatno ipak još bitnije da su na primljenih 8, postigli 18, te su s konačnih 18:8 ‘isprašili’ suparnika.
Neizvjesnost je ‘ubijena’, ako je nje uopće i bilo, vrlo rano. Već nakon početnih osam minuta bilo je 6:1 za vodeći sastav lige, ali i branitelja naslova pobjednika Premier lige iz prošle sezone. Pri kraju druge dionice bilo je i 8:1, a u poluvremenu 10:3 za kasnijeg pobjednika.

Remi Mladosti i Radničkog
Kragujevački Radnički je izgubio drugo mjesto na tablici, a izravna posljedica toga je remi protiv zagrebačke Mladosti. Možda čak i lagano iznenađenje kola. Naime, Radnički je ipak sudionik Lige prvaka, a do ovog turnira najbliži pratitelj vodećeg Novog Beograda. Doduše, zamjetni su i neki problemi odnosno povremeni padovi u igri Kragujevčana (loša igra protiv Dinamo Tbilisija u Ligi prvaka, pa i uvjerljiv poraz od Novog Beograda u petak, 6:13).
To se nije dalo za zamijetiti protiv Mladosti u prvoj polovici utakmice u kojoj je Radnički vodio uvjerljivo i visoko, 7:3 i 8:4.
Zagrepčani se ipak nisu predavali, lagano su smanjivali zaostatak, do te mjere da su golom Davida Mijića u zadnjoj minuti treće dionice poravnali (10:10)! U zadnjih 8 minuta momčadi su ušle bodovno izjednačene, s jednakim izgledima za pobjedu ili opasnostima za poraz. U zadnjih osam minuta smo svjedočili i najneizvjesnijem, potpuno izjednačenom vaterpolu. Mladost je bila na pragu još većeg uspjeha, pobjede nad Radničkim nakon što je Maroje Gluhaić doveo Žapce u prednost, 13:12. Bilo je to samo 1.11 minutu prije kraja utakmice. Radnički se u zadnjem napadu grčevito spašavao poraza, a u tom su naumu uspjeli golom Nemanje Stanojevića 22 sekunde prije kraja.
Mladosti je čak i preostao puni napad za moguću pobjedu hrvatskog kluba, ali Kragujevčani su dobrom obranom uspjeli spriječiti bolji zadnji šut kapetana mladostaša Marka Jelače.

Remi Partizana i Šapca
Za oproštaj od turnira u Šapcu, još jedan remi. Sada u dvoboju dva srpska kluba. Partizan je bio bolja momčad najvećim dijelom utakmice, sjajno su crno-bijeli i otvorili utakmicu (3:0), diktirali su tempo i rezultat, imali su u Petru Smiljeviću i najboljeg strijelca utakmice (5 golova), ali sve to sada jako malo vrijedi partizanovcima.
Šabac je naime prvi put uopće uspio izjednačiti u zadnjoj četvrtini, samo četiri minute do kraja (11:11). Drugo je pak izjednačenje bilo i konačan rezultat utakmice, (12:12 – manje od minutu i pol do kraja utakmice).

Sljedeće druženje s Premier ligom zakazujemo za gotovo pa točno mjesec dana, od 24. do 26. 02.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *