Jadran pobijedio Novi Beograd

Derbi svih današnjih turnira Premier lige svakako je i obilježio ovaj vaterpolski četvrtak, pa je stoga logično da utakmicu dva kluba iz četvrtfinalne skupine Lige prvaka stavljamo u prvi plan.

Poredak od 1. do 5. mjesta

Fatović – Granados 5:5
Jako dobra, a u drugoj polovici i silno zanimljiva, te uzbudljiva utakmica u Novom Beogradu. Drugo kolo ovog turnira ‘spojilo’ je znance i suparnike iz Lige prvaka, Jadran iz Splita i Novi Beograd. Hrvatski prvak je u Beograd došao desetkovan. Osim Luke Bukića (lom ruke) i Marina Čaglja (oporavlja se od mononukleoze), pa i Amerikanca Gruwela (autoimuna bolest), trener Jure Marelja nije mogao računati niti na ozlijeđenog crnogorskog reprezentativca, ljevaka Šuru Radovića, kao niti na prvog vratara, reprezentativca svjetskih prvaka Hrvatske, Mate Anića. Malo bi tko u takvim okolnostima pridavao Splićanima velike šanse protiv velikog Novog Beograda.

Nakon prve polovice utakmice i vodstva srpskog prvaka 9:6, a početkom treće dionice i 10:6, mnogi bi zaključili – gotova priča. Mnogi bi, ne i Splićani predvođen jednim čudesnim Cavtaćaninom, Lorenom Fatović. On i Španjolac Granados s druge strane imali su ‘svoje nadmetanje’. Svak je dao po 5 golova, reklo bi se ‘egal’, ali na kraju je ipak daleko zadovoljniji Loren.
Kod navedenih 10:6 za prvaka Srbije uslijedila je niska Splićana od 5-0, za puni preokret do 11:10. Novi Beograd je uspio izjednačiti uoči zadnje četvrtine (11:11), pa i ponovo povesti (11:12 za Novi Beograd) u nastavku. To je bio rezultat do zadnje minute i pol. Tada Jadran postiže čak tri uzastopna pogotka. Prvo Bitić iz pozicijskog napada (12:12), pa Marinić Kragić silovito sa srednjeg vanjskog u rašlje (13:12) i za kraj Duje Pejković u zadnjoj sekundi (14:12). Zanimljivo, posljednja dva gola su jadranaši postigli u samo 20 sekundi!
Velika i zaslužena pobjeda hrvatskog prvaka!

Zvezda bolja od Novljana
Potpuno istim rezultatom kako je Jadran pobijedio Novi Beograd, momčad Crvene zvezde je svladala prvaka Crne Gore, Jadran iz Herceg Novog. Ovdje međutim nije bilo takve dramatike. Dosta ‘jednosmjerna’ utakmica odnosno susret u kojem Jadran (HN) primjerice niti jednom nije ni izjednačio, a Zvezda je u nekoliko navrata imala 4, pa i 5 pogodaka prednosti.

Poredak od 9. do 12 mjesta

Brzinska pobjeda Partizana
Odlučujući trenutak utakmice Partizan – Mornar zbio se već u 6. minuti. Kod rezultata 3:3, isključenje bez prava zamjene je dobio igrač Mornara, Duje Katunarić. Jasno zna se, peterac i 4 minute igrača više za suparničku momčad. Partizan je to iskoristio, poveo 6:3 i tu prednost (povremeno ju i uvećavajući) održavao do kraja.
Kada ovomu dodamo da je Bruno Hrvatić ili još jedan igrač Mornara, u 19. minuti isključen s pravom zamjene doduše, ali oštetivši svoju momčad za još jednog igrača manje u rotaciji trenera Pavlovića, onda je konačnih 14:9 za Partizan lako shvatljivo.

Šabac nadmudrio Mladost
Zagrepčani su imali sjajnu priliku napustiti turnir s dvije pobjede u dva dana. Nakon slavlja protiv Partizana dan ranije (14:7), u istom su ritmu krenuli i protiv Šapca.
Nakon osam minuta 3:0. Početak druge četvrtine i već je 4:0 za goste iz Zagreba. Sredinom druge četvrtine 5:2. Stigao je malo smanjiti Šabac do poluvremena do 6:4 za Mladost, ali već nakon dvije minute igre u trećoj četvrtini opet je bilo +4 za Žapce ili 8:4. Gotova utakmica? Ni govora!
Šabac je tek tada krenuo, a Mladost stala. Čak i doslovno jer Zagrepčani nisu 12 punih minuta postigli pogotka. Domaćin je ponuđeno znao uzeti, preokrenuti do 10:8 tri minute prije kraja, te očuvati pobjedu u svojem bazenu.