PREMIER LIGA Uoči 3. i 4. kola skupine A

‘Pakleni vikend’ Mladosti i Primorja EB

Petak i subota, 29. IX. i 1. X. donose nam novo dvokolo ili dva uzastopna kola Premier lige, skupine A (Zapad). Jedna se utakmica imenima suparnika izdvaja, izaziva možda veću medijsku i navijačku pažnju, ali samo iz nekih tradicionalnih pobuda i prošlih vremena. Aludiramo na zagrebački sraz Mladosti i Jug Adriatic osiguranja.

Do ne tako davno, do prije samo dvije godine, bio bi to derbi kojeg bi sa zanimanjem osluškivala, pratila cijela Europa. Susret koji bi nerijetko odlučivao o trofeju, uvijek se radilo i o pitanju prestiža, no s vremenom se to izmijenilo. Baš s posljednje dvije godine.

Dubrovački je sastav ostao na visokoj, najvišoj razini kvalitete, dok je zagrebački klub bitno zaostao u tom pogledu. Uostalom, deveti mjesec u godini još nije ni završio, jesen je tek počela, a Mladosti više nema u Europi. Ispali su u kvalifikacijskoj skupini Eurokupa. S druge strane, Jug Adriatic osiguranje je, kada je Europa u pitanju, ne samo u Ligi prvaka već su u 1. kolu, na teškom gostovanju u Pireju, tek petercima izgubili od domaćeg Olympiacosa.

– Stoji da smo mi favoriti u utakmici u Zagrebu, pa i da generalno gledano nisam nezadovoljan najvećim dijelom susreta u Grčkoj, ali ne očekujem nimalo jednostavan posao ovog vikenda. Neće tako biti ni u Zagrebu, kao niti u nedjelju u Rijeci protiv Primorja – rekao je trener Gospara, Vjekoslav Kobešćak koji je još samo pridodao sljedeću rečenicu.

– Jug je Mladosti ne jednom bio poprilična inspiracija, tako da vrlo ozbiljno pristupamo ovom susretu.

Oba sastava, Mladost i Jug Adriatic osiguranje dočekuju utakmicu u kompletnim postavama. Podsjećamo i da će ovu utakmicu prenositi kamere Arena Sport TV.

Crnogorski prvak, Jadran iz Herceg Novog dolazi na Kantridu, u goste Primorju EB i to bi mogao biti zanimljiv susret. Naime, Jadran (HN) je izgubio 1. kolo Lige prvaka u Budimpešti, ali prikazavši baš kao i Dubrovčani odličnu igru protiv Ferencvarosa. Činjenica da su pokleknuli tek u zadnje 3-4 minute govori dovoljno o snazi Novljana. S druge strane, čeka ih domaćin koji je u naletu. Riječani su prošle sezone osvojili nadmoćno A1 ligu, ušli u Premier ligu, u Hrvatskoj osvojili treće mjesto ispred Mladosti, a ove sezone nastavili s uspjesima. Prolazak kvalifikacijske skupine Eurokupa je svakako za mladi riječki sastav velik uspjeh. Ponajveća njihova pobjeda bila je u Rijeci nad kragujevačkim Radničkim.

Sada će se ipak sučeliti sa za oktavu jačim suparnikom, zapravo najjačim sigurno posljednjih mjeseci, te će biti zanimljivo vidjeti kako će se učenici trenera Igora Hinića snaći, iskazati u takvom društvu. Štoviše, to će biti za Riječane tek prvi dio, jer u nedjelju dočekuju dubrovački Jug Adriatic osiguranje. Baš kao što će istog dana Mladost dočekati hercegnovski Jadran. Ovu će utakmicu također prenositi Arena Sport.

Mogli bi zato predstojeće dane nazvati i „paklenim vikendom za Mladost i Primorje EB”.

Splitski Jadran će u petak u goste Solarisu. Dvoboj susjeda, ujedno i sraz dvojice trenera koji su do prije devet mjeseci sjedili na istoj klupi. Naime, Jure Marelja je prije nego je postavljen za trenera Jadrana (XII. mjesec 2022.), bio šefom struke Solarisa u kojem mu je prvi pomoćnik bio Denis Seferović. Koliko god je i Solaris dobro ušao u sezonu, prošao je istu onu riječku kvalifikacijsku skupinu Eurokupa kao i Primorje EB, teško nam je zamisliti na koji bi način Šibenčani mogli ugroziti jadranaše. No, zato bi Solaris u nedjelju mogao doći do prva tri boda ove sezone jer im u goste dolazi drugi splitski klub, Mornar. Sunčani, kako glasi nadimak šibenskom sastavu su bitno jači nego prošle sezone, a uz ostale igrače doveli su i dvojicu ponajboljih baš iz Mornara – braću, Duju i Roka Akrapa. Koliko god Šibenčanima još uvijek nedostaje (i još će neko vrijeme), drugi centar Toni Šparada, Solaris se nameće kao lagani favorit.

U predstojećim će kolima Premier lige, skupina A (Zapad) slobodni biti – u 3. kolu (petak) momčad Mornara, a u 4. kolu (nedjelja) sastav splitskog Jadrana.