Sažetak 1. dana borbe za poredak

U Premier ligi je u srijedu odigrano 5 utakmica za tri različita poretka (za prvaka, od 1. do 5. mjesta; potom za 6. do 8. mjesta; te za ostanak ili od 9. do 12. mjesta). Od tih pet susreta, u tri se utakmice pobjednik nije znao do posljednjih minuta, ponegdje i sekundi.

Poredak od 1. do 5. mjesta

Jugaši svladali Zvezdu
U 1. kolu beogradskog turnira, pobjede su pripale Jug Adriatic osiguranju i Novom Beogradu.
Dubrovčani su svladali Crvenu zvezdu minimalno u utakmici kojoj obrati nisu bili strani. Od 2:0 za Dubrovčane do 3:4 za Beograđane nakon prvih osam minuta. Nakon mini-niza jugaša (4-0) kada je hrvatski klub poveo 7:4, činilo se da je to prijeloman trenutak. Krivo. Zvezdaši su se vratili u igru, došli na gol zaostatka, da bi ‘zakuhali’ maksimalno sredinom zadnje četvrtine. Nakon gola za poravnanje (12:12), pa i vodstva Crvene zvezde (12:13), te nakon gola primljenog s velike udaljenosti, trener dubrovačkog sastava Vjekoslav Kobešćak je čak i promijenio vratara. Umjesto reprezentativca Tonija Popadića između vratnica je uplivalo ovogodišnje, zimsko pojačanje iz Rijeke, Fran Čubranić.
Dvije i pol minute do kraja Franko Lazić je s igračem više pogodio za izjednačenje (13:13), da bi pola minute kasnije sijevnula kontra jugaša, dosuđen je kazneni udarac, a njega je u gol za pobjedu pretvorio Maro Joković.

Novljani stvarali probleme Novom Beogradu
U drugoj utakmici ovog poretka, prvak Crne Gore je stvarao ozbiljne probleme favoriziranom Novom Beogradu. Novljani su se hrabro držali, odlučno odupirali, te nisu gubili nadu niti kada su gubili 3:6 u drugoj četvrtini. Štoviše, već do poluvremena su smanjili na 6:7. Sredinom treće četvrtine je Jadran iz Herceg Novog čak i poveo (9:8, 10:9 i 11:10). Uostalom, u zadnjih osam minuta se ušlo u egalu (11:11). Otpor crnogorskog prvaka Novi Beograd je ‘slomio’ tek u zadnje četiri minute utakmice kad su se odvojili od 12:13 do 12:15 do nekoliko sekundi prije završne sirene.

Poredak od 6. do 8. mjesta

Radnički nije odustajao
Ukoliko je netko pomislio „zašto se uopće ovo igra” ili „je li igračima uopće stalo”, valjalo je pogledati šibensku utakmicu. Prve dvije četvrtine u egalu, a onda u trećoj četvrtini Solaris puno bolji. Do te mjere da su dvije minute prije kraja poveli 12:7, te se činilo i da su riješili pitanje pobjednika. Ako su tako mislili Šibenčani, nisu Kragujevčani.
Smanjili su do kraja te dionice na za njih prihvatljivijih 12:9, pa početkom zadnje četvrtine i na 12:10. Samo uvod u malu dramu u Crnici.
Solaris očigledno pada pred kraj susreta, što je posljedica i nešto ‘kraće’ klupe. Radnički pak nije odustajao, smanjivao je zaostatak i na koncu ga i nadoknadio. Momčad iz Šumadije je poravnala (13:13) manje od dvije minute do kraja! U sljedećem je napadu Solaris zaradio igrača više, Marin Vrdoljak pogodio (14:13). Nije ni to bio kraj. Gosti su triput zapucali na vrata Solarisa, ali tu Šibenčani imaju vrlo dobrog pojedinca u vrataru Marinu Šparadi. Uhvatio je u srijedu čak 16 lopti. Od toga dvije u zadnjoj minuti.

Poredak od 9. do 12. mjesta

Mladost dvostruko bolja od Partizana
Žapci iz Zagreba su možda i lakše, a svakako uvjerljivije od očekivanog ‘riješili’ prvog suparnika u borbi za ostanak u Premier ligi. U Obrenovcu su Zagrepčani postigli dvostruko više pogodaka od Beograđana. Primarno su mladostaši potpuno zaustavili napad, otupili ofenzivni dio igre beogradskog sastava koji 17 i pol minuta nije postigao gol! Od minute i pol prije kraja prve četvrtine do prve minute zadnje četvrtine. U takvim se okolnostima ne može ni očekivati drugo osim uvjerljivog poraza.

Mornar ‘zaspao’ u Šapcu
Ono što je snašlo Partizan u Obrenovcu kontra Mladosti, otprilike se dogodilo i Mornaru u Šapcu protiv istoimenog domaćina. Jedino što razlika na kraju nije toliko izražena.
Mornar je protiv Šapčana ostao bez gola 16 minuta. Od sredine druge četvrtine i rezultata (5:5) pa do sredine zadnje dionice (11:5), a tada je već bilo i završena priča.